Att få problem med sina fötter är inte något ovanligt utan det drabbar många människor vid något tillfälle i livet. Ofta handlar det om mindre åkommor som en svampinfektion eller tillfällig smärta. I ovanligare fall rör det sig om fotsjukdomar. Har du problem med dina fötter och vill göra något så att de mår bättre? Fötterna är trots allt två av våra viktigaste kroppsdelar, därför är det en god idé att investera i din fothälsa och verkligen ta hand om dina trampdynor så att du kan ta dig var du vill, utan hinder eller besvär.

iStock_000003548878_SmallSundare fötter fort

Många fotproblem beror på att man har för trånga eller illasittande skor som gör så att fötterna inte riktigt får plats att andas. Det är ofta så en svampinfektion blir till. En enkel sak du kan göra för att motverka svampinfektion är att se till att dina skor har bra ventilation och rum för en extra strumpa. Det är även bra att växla skor och inte använda samma par hela dagen. Det senare tipset är inte bara bra för fötterna utan även för skorna, eftersom de håller passformen bättre om de får vila emellanåt. Några saker är extra viktiga att ta hand om när det gäller hälsan; fötterna och tandhygienen. Man kanske inte tänker på det men får du problem i dessa områden kommer det markant påverka din vardag. Gå på sunda fötter till tandläkare Göteborg för att se till att försäkra dig om du har hälsan såväl i kropp som knopp.

Rätt skor för dig

Hur vet man då vilka skor som egentligen ger ett bra stöd? De stora sportmärkena Adidas och Nike har tagit fram flera olika kollektioner med sneakers som du kan använda i vardagen, samtidigt som de har ett välutvecklat stöd som även skulle passa vid idrott och sport. De flesta fötter mår bra av att ha extra stöd i hålfoten och vid hälen eftersom stor del av vikten läggs där. För att hitta rätt skor gäller det att prova sig fram och gå runt ordentligt för att riktigt känna hur skon formar sig. Om man står mycket i arbetet och ibland får ryggvärk kan det hjälpa om skon har en liten klack eftersom det balanserar upp ryggraden så att du inte har för mycket vikt på hälarna. Att tvätta fötterna noga och låta skorna luftas är också viktigt för fötterna, inte minst för att inte lukta illa. Om du redan har fått en svampinfektion kan du få hjälp på vårdcentralen eller närmaste apotek.