Precis som hygien är A och O när det gäller kroppsvård gäller det naturligtvis även fötterna. Det är viktigt att hålla dem rena och torra. Fuktiga fötter i trånga skor är en utomordentligt bra grogrund för diverse svampinfektioner. Har man redan råkat ut för en infektion är vinäger en bra huskur. Men vinäger hjälper inte bara till att eliminera fot- och nagelsvamp, den är också behjälplig vad gäller dålig lukt och en hel del annat.

Bekämpa svamp

Det är ättiksyran i vinägern som motverkar svampangrepp. Den är antibakteriell och har därigenom en skyddande effekt på hud och naglar. Vid förebyggande behandling, bada fötterna ett par tre gånger i veckan i ett fotbad med två deciliter vinäger i en balja med varmt vatten. Håll fötterna i badet cirka en kvart. Var noga med att torka ordentligt torrt efteråt, Var särskilt uppmärksam mellan tårna.

Mjukgörande

Döda hudceller, särskilt i ansamlingar kan ge förhårdnader och torr hud med sprickor som följd. Även liktornar kan behandlas med vinäger då den har en naturligt exfolierande effekt. Doseringen är densamma som vid bekämpning av svamp. Sitt i fotbadet runt femton till tjugo minuter.

Bekämpa vårtor

Äppelcidervinäger är särskilt effektivt mot det virus som orsakar fotvårtor. Syrorna neutraliserar viruset och vårtan mjukas upp och kommer så småningom att försvinna. Använd en deciliter till en balja varmvatten och sitt i trettio minuter. Om man vill kan man också badda på själva vårtan med outspädd äppelcidervinäger för en kraftigare effekt.

Lindra klåda

Kliande fötter kan bero på en rubbning av hudens ph-balans. Detta kan orsakas av till exempel fotsvamp, stress eller mycket torr hud. Många hudproblem är stressrelaterade. Det kan vara stress på arbetet, ekonomisk stress eller annan som utlöser klåda eller eksem i huden. Det är direkt ohälsosamt att gå runt i ett stress-tillstånd under en längre tid. Med stöd och hjälp från till exempel https://www.ljungsjoberg.se/, kan orsakerna redas ut och huden återgå till sitt normala friska tillstånd. Under tiden kan klådan lindras med att mixa varmt vatten med lika delar äppelcidervinäger och låta fötterna vila i blandningen runt en halvtimme. Behandlingen går utmärkt att upprepa på daglig basis om så skulle behövas.

Neutralisera obehaglig lukt

Fotsvett förknippas ofta med obehaglig lukt. I vinäger finns syror som hämmar tillväxten av bakterier på huden och därmed illaluktande fötter. Blanda en tredjedel vinäger med två tredjedelar varmt vatten och sitt i fotbadet runt femton minuter. Det går också att tillsätta ett par droppar tea tree olja om man inte får bukt med problemet enbart med vinäger.

Tips för fina fötter

Håll fötterna torra och rena. Var noga med att torka torrt mellan tårna efter fotbadet eller duschen. Håll naglarna kortklippta. Byt skor ofta, gärna flera gånger om dagen och byt strumpor varje dag. Använd badskor i simhallen för att undvika virusinfektioner. Gå inte barfota på gymmet eller andra liknande platser. Var också noga med att inte använda för täta eller trånga skor. Fötter vill andas.