Det sägs att löpning är den enklaste träningsformen, dels för att alla utan fysiska hinder kan springa men också för att det enda som krävs är ett par skor och någon typ av kläder att springa i. Nu är ju detta en sanning med modifikation. Ju mer du springer och ju mer allvarligt du tar det – du kanske till och med säger att du löptränar istället för att säga att du går ut och joggar – desto viktigare blir rätt utrustning. Med tanke på att det är knäna som tar mest stryk vid intensivt springande är skorna basen för ett hälsosamt springande.

Funktion framför allt?

Det fina med att ta sig ut på en löprunda är att du kan göra det var som helst, året om. Du kan välja att fokusera på material om du vill men för att du ska klä dig rätt för löpning kan det hjälpa att konstatera några enkla saker, det viktigaste är inte vad du har för typ av kläder utan att du trivs i dem och kan röra dig fritt i dem. Undvik för små kläder eller för stora byxor, det förstör löparglädjen att behöva dra ner tröjor som åker upp och dra upp byxor som åker ner. Ha gärna någon typ av förvaring för nycklar, mobiltelefon och annat löst som ”måste” med. Om du har en byst kan en sport-bh vara värt att investera i. Tyngdpunkten bör dock ligga på att hitta ett par skor som är bra för dina fötter, med rätt typ av dämpning för ditt löpsteg. De flesta sportinriktade affärer kan hjälpa dig om du inte har en specialinriktad löparbutik nära dig.

Hur utvecklas jag?

När du väl börjat springa kan det ibland kännas som att du inte utvecklas, du kanske tror att du inte kan bli snabbare eller mer uthållig men det finns 1024px-The_Desert_Ultra_-_Ultra_Runners_Preparealltid utrymme för utveckling. Mina bästa tips som gör dig till en bättre löpare är att först och främst inte ge upp! Ibland når man en platå, men med rätt inställning och några knep att ta till så kan du ta dig över den här platån. Fartlekar är bra om du vill öva upp ditt flås, varva hastigheter i intervaller som att till exempel springa så snabbt du kan mellan två lyktstolpar, mellan nästa två joggar du långsamt, och upprepa detta ett par gånger per löprunda. Lek dig fram och ha kul med detta, utmana dig själv, hur många snabba löpingar orkar du? Variera dig. Ibland måste kroppen göra andra saker än att springa. Prova att växla mellan olika träningsformer! Att yoga kan få dig att lära dig fokusera på andningen under ett löppass, styrketräning kan ge dig styrkan att ta dig upp för den där backen utan att bryta ihop av mjölksyra. Eller varför inte samla ihop dina vänner på en fotbollsmatch där du fortfarande springer, men fokus ändras. Ta ett steg tillbaka. Ibland är vi alldeles för fokuserade på våra mål att vi glömmer allt annat. Försök minnas vad det var som fick dig att fastna för löpning, kanske var det att du kände dig fri när du sprang, kanske var det endorfinruschen när du sparkade av dig skorna eller känslan av att ha gjort något som är bra för dig själv. Gå tillbaka till detta, fokusera på att få tillbaka den känslan. Du kommer bli bättre, bara du fortsätter springa, fortsätter utmana dig själv och fortsätter tycka det är roligt att springa. För ärligt talat, det du springer nu är bra oavsett om det är ett femminuterspass eller ett maraton, för du gör något som är bra för dig! Slå ihop datorn nu och knyt på dig löparskorna!