De flesta människor är bra på att lägga ned tid och energi på att ta hand om ansiktet, håret och tänderna, men fötterna glöms ofta bort. Ändå spelar de en väldigt viktig roll för vårt välbefinnande. ta hand om fötterna med fotfilar och andra procedurer och få fötter som är mjuka, luktar gott och inte drabbas lika lätt av förhårdnader och liktornar. När man blir äldre producerar fötterna i regel mer överskottshud och filar man inte dem blir de lätt skrovliga. Fila dina fötter regelbundet med en mjuk och skonsam fil i samband med dusch eller bad och få sammetslena fötter.

Varför är det viktigt att behandla fotsvamp?

Fotsvamp är en åkomma som inte så många vet mycket om jämfört med vissa andra åkommor, och denAllentown-nail-salon-wok-time-2 behöver inte heller vara så väldigt akut som andra hälsoproblem. Det är exempelvis vanligare att man letar efter fakta om illamående på nätet än om fotsvamp, då det obehag man får av illamående är orsakar mer akut obehag än fotproblem. Men varför är det viktigt att hitta tecken på fotsvamp och behandla den? Först och främst är det obehagligt att ha kliande, svidande områden mellan tårna. Behandlar man inte fotsvamp kan den dessutom sprida sig till naglarna och man drabbas av nagelsvamp. Detta är en betydligt jobbigare åkomma som gör att naglarna blir gula, tjocka och kliar. Går det väldigt långt kan nageln till slut falla av. Så länge du har fotsvamp är du också smittbärare och ska helst inte gå barfota på ytor där andra går. Att ta hand om och ha fräscha och friska fötter är helt enkelt något som höjer livskvaliteten.

Man kan med enkla knep förebygga fotsvamp

Har du drabbats av fotsvamp är det inget du behöver skämmas över, ungefär 15% av befolkningen räknar man med smittas varje år. Det är dock ingen trevlig åkomma och för att hjälpa dig har vi samlat några knep för att slippa fotsvamp. För det första måste man känna till vad symptomen på fotsvamp är. Många bär på fotsvamp utan att veta vad det faktiskt är som plågar dem. Kliar fötterna och känns torra, särskilt mellan tårna och främst vid de yttre kan det vara fotsvamp. Du får också ofta klåda och fjällningar på de drabbade områdena. Fotsvampen kan behandlas med receptfria läkemedel, vissa använder man bara en gång medan andra kräver regelbunden applikation. Har du väl blivit fri från fotsvamp gäller det att arbeta förebyggande. Undvik att gå barfota på golv på offentliga platser, att duscha med badskor på gymmet eller badhuset är en bra idé. Låna inte heller andras skor eller handdukar då detta kan överföra smittan. Välj också skor med omsorg, som låter foten andas och inte sitter åt för mycket. Håll fötterna rena och byt strumpor varje dag.