Motverka fotsvamp genom att vara barfota

Det är många som gillar att gå barfota under den varma årstiden. Det är skönt att ta av sig skorna och lufta fötterna som har varit instängda hela hösten och vintern. Men är det egentligen bra för fötterna? Många har upptäckt att de får lite grövre hud under fotsulorna efter att ha varit mycket barfota. För de som tävlar i EM i barfotaåkning är det givetvis en fördel med lite grövre och tåligare hud under fötterna. Men hur är det egentligen för oss andra? Läs vidare för att ta reda på mer.

Lufta fötterna för hälsans skull

Genom att utsätta hudlagret på våra fotsulor för påfrestningar blir det småskador som sedan repareras i form av grövre hud. Det är även på grund av att fettet som existerar mellan hudcellerna omvandlas till stabilare bindväv när du går barfota. För de som springer mycket är det en fördel att ha en grövre fotsula då det kan minska friktionen i skorna. Gillar du att gå barfota mycket gör det mindre ont på skrovliga underlag om du har en grövre fotsula. Det finns även andra fördelar med att vara barfota. När vi luftar fötterna under somrarna gör vi faktiskt fötterna en tjänst. Det motverkar nämligen fotsvamp som delvis uppstår på grund av den fuktiga och instängda miljön som finns inuti våra skor. På grund av fotsvamp är det alltid viktigt att välja skor som släpper in luft. ta del av Ecco rea för att hitta bekväma skor som är bra för fötterna.

Det är bra att vara barfota

En annan fördel med att gå barfota är att vi har direkt kontakt med marken. Den innehåller naturliga mikrober och mikroorganismer som utvecklar vårt immunförsvar. Det kan även motverka allergier. Fötterna ska vi ha med oss hela livet. De är den del av kroppen som utsätts för mest påfrestningar och det är viktigt att de är så hälsosamma som möjligt. Genom regelbunden fotvård kan vi se till att våra fötter mår bra. löpare på Göteborgsvarvet får gratis fotvård men du kan också ta hand om dina fötter på ett billigt sätt. Att gå barfota under de varma årstiderna är ett bra sätt att lufta fötterna. Det gör även att fler muskler i fotsulorna används, vilket är bra för fotens styrka och för din balans. För hälsosamma fötter kan du även ta regelbundna fotbad och fila dem. Eller varför inte be din partner att massera fötterna? Det ökar blodcirkulationen och främjar hälsan.