Lider du av problem med foten eller gör båda dina fötter ont? Det är vanligare än du tror med fotsjukdomar och oftast är det inget du behöver oroa dig över. Man brukar kategorisera sjukdomarna på olika sätt trots att dem alla är kopplade till fötterna. Om du själv vet att du gjort något ovanligt eller till exempel trampat på något kan det vara enklare att få hjälp än om du endast känner en diffus känsla av smärta. Ibland behöver det inte vara en sjukdom som är boven i dramat. Om du tränar ofta och hårt kan det hända att du får frakturer.

Vila dina fötter

Det kan lätt uppstå små frakturer på foten om du tränar eller ägnar dig åt exempelvis bollsport eller kampsport. Du kan också ha trampat på något litet utan att ha märkt det, då kan det uppstå både rodnader och svullnader. Börja med att vila foten och se om det går över. Undvika att belasta området som gör ont och träna inte under din viloperiod. Det vanligaste är att smärtan går över men om du fortfarande känner obehag, eller om smärtan tilltar, är det viktigt att du uppsöker en läkare som kan en närmare titt. Om du är intresserad av ämnet finns även massor av material på både nätet och i biblioteket. Om du föredrar att lyssna på informationen finns det även ett brett utbud av ljudböcker. Vilka sjukdomar kan då dina fötter drabbas av? Den vanligaste sjukdomen är svamp under eller på fötterna. Fotsvamp, eller tinea pedis som det heter på latin, drabbar det yttersta hudlagret.

fotexperten2.se

Svamp eller Conversesjukan?

Hur märker du att du fått fotsvamp? Några av de vanligaste symtomen är bland annat klåda, rodnar, fjällning och en dålig lukt. Det finns dock olika typer av fotsvamp och de flesta ger olika symptom. Fotsvamp kan sprida sig till bland annat naglarna och i vissa fall kan du även drabbas av svamp på händerna eller ljumskarna. För att undvika fotsvamp bör du följa två enkla regler: torrt och rent. Det innebär att du håller fötterna rena genom att regelbundet hålla naglar och fötter fräscha. Byt strumpor varje dag, klipp tånaglarna och undvik att använda skor som luktar illa eller är fuktiga. Kom ihåg att alltid torka dig noggrant mellan tårna. En annan fotsjukdom är den så kallade Conversesjukan, den uppstår när du använder dig av tunna tygskor, som exempelvis Converse. Eftersom skorna saknar en stötdämpande sula kan man få problem med både hälar, knän och fotleder om man använder tygskorna ofta.