Ett sätt att ta hand om sina fötter är att göra regelbunden pedikyr. Att regelbundet uppsöka en salong för detta blir snabbt en dyr affär men det går att göra en betydligt billigare och minst lika bra pedikyr hemma.

 

Pedikyr betyder fotvård och kommer från de latinska orden för fot (ped) och cura (vård). Pedikyrer görs för att förbättra fothälsan; för att behandla trötta och ömmande fötter samt för att förbättra utseendet på fötter och naglar. Motsvarande behandling på händerna kallas för manikyr.

 

Börja med en noggrann rengöring. Man kan antingen lägga sig i badet eller också skämmer man bort endast fötterna med ett varmt fotbad. Tänk på att vattnet inte ska vara för hett. Tillsätt fotsalt i vattnet för att fötterna ska mjukas upp ordentligt och porerna i huden ska öppna sig. Använd gärna en peeling för att avlägsna döda hudceller och låta den friska, fräscha huden komma fram. Efter badet torkar du fötterna noggrant, även mellan tårna, och fortsätter med att fila fötterna med en sandpappersfil för att ta bort gammal, torr och hård hud som inte försvann vid peelingen.

Therapeutic foot bath

 

Sedan är det dags för återfuktning. Smörj in fötterna med en mjukgörande fotsalva. Undvik att smörja mellan tårna. Du kan även använda citron, gärna ekologisk, för att göra huden mjuk och förebygga sprickor. Gnid in citronen som även motverkar uppkomsten av fotsvamp genom att ta hand om bakterierna mellan tårna. Passa samtidigt på att ge fötterna en uppiggande massage som stimulerar blodflödet, transporterar bort slaggprodukter och ger extra syre till fötterna.

 

Även naglarna tillhör en stor del av pedikyren. Klipp dem men inte för kort. Fila vassa kanter med en nagelfil och lacka nageln först med en färglös lack och sedan ett nagellack i en läcker kulör. När nagellacket torkat avslutar du med att massera in en nagelbandsolja för att förbättra helhetsintrycket.