Hälsporre kan förebyggas

Hälsporre, eller Plantar Fasciit, är en smärta i hälen som skapar mycket obehag. I hälen sitter en stor och bred sena som är ett viktigt stöd för kroppen. Om den överbelastas kan svåra smärtor uppstå i hälområdet. De vanligaste orsakerna till att hälsporre uppkommer är olika former av överbelastning. Det kan vara på grund av att du står en stor del av dagen, att du plötsligt ökat mycket i vikt, till exempel vid en graviditet, eller att dina muskler i foten inte har tillräcklig rörlighet. Det är inte helt fastställt vad som orsakar hälsporre, men det finns ett par bra saker att tänka på för att förebygga och lindra.

Träna bort smärtan från hälsporre

Det finns en bra övning du kan använda dig av för att minska smärtan. Stå barfota på en upphöjning, som ett trappsteg eller liknande, rulla ihop en duk som blir cirka 3 cm hög och placera under tårna. Sedan går du upp på tårna under 3 sekunder, väntar i övre läge under 2 sekunder för att sedan långsamt gå ned till nedre läge under 3 ytterligare sekunder. Sedan upprepar du, 3×30 repetitioner tre gånger i veckan. Utför övningen i långsamt tempo för att belasta jämnt. Så kan du gå tillväga för att träna bort smärtan från hälsporre. Det finns även en del bra knep för att förebygga smärtan.

Att förebygga hälsporre

Hälsporre uppstår ofta vid plötsligt ökad vikt samt vid användning av dåliga skor som inte ger rätt stöd för foten. Att stå hela dagarna i en dålig sko ger ofta bekymmer med hälar, särskilt om man ofta använder tofflor utan dämpning. Man kan även drabbas om man har mekanisk obalans i foten. Tumregler för att undvika hälsporre är att inte plötsligt börja överbelasta hälen genom träning, kraftigt ökad vikt eller att stå långa perioder i skor som har dålig dämpning. Känn alltid efter innan du belastar foten på ett sätt den inte är van vid. Även särskilda inlägg i skorna kan göra underverk för smärtan.