Hälsprickor är mycket vanligt. När man drabbas av det kan man känna sig negativt unik som om man är ensam med sitt problem men det är långt ifrån sanningen. Faktum är att det drabbar oss alla och att det har mycket med vårt Skandinaviska klimat att göra. Vinterkylan slår hårt mot huden och det märks på många sätt, varav den här typen av torra, flagnande och sprickande hälar bara är ett exempel. Luften blir torr vintertid och man stänger in händer och fötter i strumpor och tjocka skor. Fötterna torkar och hälarna spricker. Ta hand om dina fötter vintertid. Behåll gärna strumporna på under natten när du sover så slipper fötterna gå igenom alltför stora skillnader dag- och nattetid. Har du fått sprickor på hälarna så smörj sprickorna med honung som är både läkande och anti-bakteriellt. Bjud fötterna på ett värmande fotbad och lite fotmassage. Framförallt, få inte panik. Du är inte ensam med strejkande fötter vintertid.

Sommar- och vinterfötter

Du kanske har fått hälsprickor. Oroa dig inte, det är mycket vanligt och på Vårdguidens hemsida kan du läsa om hur du kan ta hand om dina vintertorra fötter och problem som hälsprickor. Problemet blir allt vanligare ju äldre du blir. Om problemet inte har med temperaturväxlingarna att göra då kvarstår problemen sommartid och då kan det finnas anledning att söka hjälp för sina problemfötter. Hudsprickor och torr hud kan ha flera olika orsaker. Vätskebrist och näringsbrist är ett par av orsakerna som kan ligga till grund för den här typen av problem. Vad man äter har alltså betydelse för hudens kondition och allmäntillståndet. Luften är också torrare under vintertid vilket har ett dåligt inflytande på hudens kondition. Vatten är bra för huden inifrån men man bör vara sparsam med vattnet utifrån under årets torrare perioder. Drick mer vatten men tvätta dig inte så mycket. Smörj dig mer. Försök använda dig av så naturnära produkter som möjligt när du sköter vinterns hudvård. Ekologisk honung och bisalva är bra produkter som motverkar torrhet och fungerar både på torra händer, läppar och hälsprickor.

Hudens reaktioner på årstidsväxlingarna

Samma kropp men helt olika reaktion och skillnaderna blir allt tydligare ju äldre man blir. Kroppen liksom huden är organisk och levande med ständiga cellutbyten. Varje dag, dygnet runt, hela livet pågår dessa förändringar på cellnivå. Ju äldre vi blir ju långsammare går cellutbytet och ju mindre motståndskraftig blir vår kropp och vår hud mot årstidernas växlingar. Den vita vintern tar allt hårdare på vårt allmäntillstånd. Hälsprickor och flagnande hud blir resultatet men så kommer våren och problemen försvinner plötsligt igen. Det kan ta några år innan vi förstår sambanden. Något visare av erfarenheten kan vi förbereda oss genom att börja smörja fötterna i tid och se till att vi har vantar på oss under hösten så att vi inte förfryser torra händer och förvärrar problemen i onödan. Om problemen däremot inte verkar följa några speciella mönster som årstidsväxlingar då kan det finnas anledning att söka professionell hjälp för att hitta orsaken till problem som torr hud och hälsprickor.