Höga klackar kan vara skadliga

Du har säkert någon gång hört att du ska undvika höga klackar eftersom de skadar dina fötter. Det finns till och med vissa som säger att om man bär högklackat tillräckligt mycket så kommer man till slut inte kunna använda några andra skor. Men hur är sanningshalten i de här påståendena egentligen? Det ska du få läsa mer om i den här texten. Ta reda på om du lugnt kan traska vidare i dina höga klackar eller om du kanske borde byta ut dem mot fotriktiga varianter genom att läsa vidare.

Höga klackar förkortar muskelfibrer

En studie som australiensiska forskare nyligen gjorde visar att högklackat kan vara värre än man tidigare trott. Man undersökte två studiegrupper av kvinnor, där den ena gruppen nästan aldrig använde höga klackar, och där den andra gruppen bar högklackat mer än 40 timmar i veckan. Det visade sig då att gruppen kvinnor som ofta bar högklackat utvecklade en helt annan gångstil. De gick med korta steg och deras fötter arbetade inte på ett naturligt sätt. Detta tros bero på att muskelfibrerna i vaderna förkortas av höga klackar. Du gör alltså ett smart val om du väljer att bära sneakers ibland. Adidas gör sneakers av havsavfall som kan vara ett alternativ för dig som även vill göra miljön en tjänst.

Kan man bli fast i höga klackar?

Skrönan som antyder att man kan tvingas gå i höga klackar resten av livet om man en gång överanvänt dem, verkade enligt studien också stämma till en viss del. När försökspersonerna som ofta bar höga klackar fick byta till mer fotriktiga skor, visade det sig att deras fötter hade svårt att anpassa sig till dem. Det är dock inte farligt att bära höga klackar då och då. Du bör dock välja att skaffa en annan sko än en med klack, att använda som vardagssko. Använd helt enkelt höga klackar med måtta och låt fötterna vila i bekvämare varianter så ofta som möjligt.