Fötterna har en stor betydelse för vår hälsa och vårt välbefinnande. De utsätts ofta för stora belastningar och därför är det viktigt att vi tar hand om våra fötter. Ibland stöter vi dock på problem som påverkar hur fötterna och resten av kroppen mår.

 

Om vi bara låter våra fötter arbeta och aldrig tar hand om dem kommer vi förr eller senare stöta på problem. Ett av de vanligaste är illaluktande fotsvett. Svetten i sig luktar ingenting men när den kommer i kontakt med bakterier så sker en reaktion vilken ger svetten den för många välkända odören. Du kommer undan problemet genom att tvätta fötterna ofta, med hjälp av fotbad eller i samband med att du sjunker ner och låter hela kroppen få ett skönt bad. Bäst avslappning får du förmodligen i ett bubbelbadkar. Många badkar idag är till och med utrustade med massagefunktioner som ger både avkoppling och återhämtning. Massagen hjälper fötterna att återhämta sig, bli av med spänningar och i kroppen utsöndras mängder av må bra-hormoner som får dig både glad och avslappnad. Vill man gå till attack mot fotsvetten med fullt artilleri så ska man se till att torka fötterna noga efter badet – även mellan tårna. Sen kan man massera in vinäger, salubrin eller alsol-lösning.

trail running woman

 

Andra problem som kan drabba fötterna är fotsvamp. Fotsvamp är en virusinfektion som ofta uppkommer på huden mellan tårna. Man undviker fotsvamp bland annat genom att använda tofflor i offentliga omklädningsrum och badhus, samt genom att tvätta fötterna ofta och vara noga med att torka dem. Dessutom bör man använda rena strumpor varje dag som släpper igenom luft och tvätta sockar i 60 grader för att ta död på svampen.

 

Andra vanliga fotproblem som kan uppkomma är nageltrång, liktorn och skavsår. Samtidigt som du sköter om dina fötter med rengöring och noggrann torkning så bör du även se till att hålla naglarna klippta och gå i bra skor som är väl anpassade för dina fötter. Då har du ökat dina chanser att få välmående fötter som klarar allt de utsätts för.