Ofta blir våra fötter lidande av olika krämpor, eftersom vi dagligen belastar senor, muskler och leder. Vid hård träning som innefattar hopp och stötar är det än viktigare att ta hand som sina fötter. Förutom de vanliga fotproblemen såsom hallux valgus, hälsporre, mortons neurom och framfotsinsufficiens, så är det vanligt att huden på fötterna tar mycket stryk. Vi klämmer in våra tår i för små skor, tårna gnids mot varandra och vi tenderar inte att lufta våra fötter tillräckligt under de kalla månaderna. Här nedan följer några vanliga hudåkommor som kan vara mer eller mindre smärtsamma.
Vårtor
Alla kan drabbas av vårtor men det är framför allt i barndomen som dessa små, otäcka virus träder in och klamrar sig fast på fötter och händer. Vårtor orsakas av ett virus och kan se olika ut beroende på var de sitter. Just fotvårtor uppkommer lätt när man inte hållit en god hygien men viruset är samtidigt mycket smittsamt, vilket gör att många barn drabbas när de går på dagis eller i skolan. Idag finns det dock behandling att få och du kan gå in på ett apotek och köpa vårtmedel själv. Vårtan brukar försvinna inom några veckor, genom att du fryser bort den eller fräter bort den med s.k. myrsyra. Tänk på att hålla fötterna ordentligt rena och använd gärna badskor i gymnastiksalarnas gemensamma duschar och liknande.
Fotsvamp
Fuktiga och svettiga fötter kan lätt drabbas av fotsvamp. Det är också lätt hänt att man efter en fotoperation får fotsvamp om foten är bandagerad och man är beordrad att inte tvätta den p.g.a. stygn och sår. Fotsvamp går att behandla med medel från apoteket och man bör sedan rengöra foten ordentligt flera gånger om dagen för att bli kvitt den nariga och kliande huden. Använd också gärna en uppmjukande hudkräm som Canoderm efter rengöring. Den tränger in i huden och påskyndar förloppet att bli av med svampen. Tänk på att noga rengöra mellan tårna där det annars kan vara lite svårt att komma åt med tvättsvamp och tvål.
Liktornar
Liktornar är otrevliga ting som kan orsaka stor smärta om de t.ex. sitter mellan tårna eftersom de bildar en inåtgående tagg som skaver inne i huden. Har de fått fäste ovanpå tårna kan de vara utstående medan liktorna mellan tårna och under fötterna är mjukare då de ständigt nöts och gnids mot huden eller underlaget. Har du fått en liktorn kan du köpa liktornsbehandling eller liktornsplåster på apoteket, men du kan också pröva huskuren att dela ett russin på mitten och lägga den mot liktornen och fixera den med plåster. Byt russinet varje dag och låt det gå ett par veckor. Syran i russinen reducerar liktornen. Tänk även på att inte gå med för smala skor då tårna gnuggas mot varandra och främjar uppkomsten av liktornar.